Ik zie de laatste tijd steeds meer advertenties passeren voor producten die je éindelijk van die symptomen van de (peri)menopauze af helpen. En dat: supersnel, zonder moeite of tijd. Ik geloof daar eerlijk gezegd niet in. Waar ik dan wel in geloof? In kijken naar de symptomen. Proberen te ontdekken wat ze je willen vertellen. En ze dan aanpakken waar ze ontstaan.

De laatste tijd merk ik dat ik zelf op diverse vlakken uitgenodigd word om de quick fixes te laten voor wat ze zijn. En in de plaats daarvan te kiezen voor een langetermijnaanpak die écht werkt. Alleen: daar is tijd en geduld voor nodig. En dat vind ik zeker niet altijd makkelijk (kleine understatement).

Zo worstel ik al een tijdje met eczeem op mijn gezicht. De quick fix, zo weet ik uit ervaring, is drie maanden antibiotica slikken. Maar op een dag komt het allemaal terug, en zo gezond zijn die antibiotica nu ook weer niet. Ik kan ook een zalf smeren. Dat heb ik een hele tijd gedaan, tot ik van het overmatige gebruik een andere soort uitslag kreeg. Terwijl ik diep vanbinnen weet: de oorzaak zit dieper. Vaak wordt de link gelegd tussen eczeem en de darmen. Ik weet en voel dat de echte oplossing ‘m daar zit: in mijn voeding aanpakken. Alleen: dan zal dat wel wat langer duren vooraleer mijn gezicht weer helemaal vrij is van eczeem. De vraag is: wil ik de quick fix, of wil ik kijken naar wat eronder zit? 

Dat geldt volgens mij ook voor alles wat je als vrouw kan ervaren in de (peri)menopauze. Als er symptomen zijn waar je last van hebt, dan kan je die proberen te onderdrukken of negeren of je er heel hard aan ergeren. Maar misschien kan je ook eens kijken wat ze je eigenlijk willen vertellen. Zo zijn opvliegers en boosheid misschien een teken aan de wand dat er wat ‘vuur’ vanbinnen zit dat eruit moet (lees boosheid, irritatie, teveel over je grenzen (laten) gaan…). En misschien is dat complete gebrek aan energie en die slepende vermoeidheid wel een signaal dat het écht tijd is om meer rust in te plannen of jezelf op de eerste plaats te zetten en niet de ander.

Wat het ook is: je symptomen aanpakken, is vaak ook je levensstijl aanpakken (en toegegeven: daar is tijd en geduld voor nodig). Slaap. Beweging. Voeding. Mindset. Emoties. Ontspanning en rust. Datgene wat jij nodig hebt. Daar nodig ik je met secondspring heel graag toe uit én wil ik je ook graag in begeleiden. Laat het gerust weten als je vragen hebt naar aanleiding van deze blog.

Liefs

Inge

(PS: Dat neemt niet weg dat ook hormoontherapie aan de orde kan zijn voor jou. Spreek er zeker over met je arts als je te veel last hebt van je symptomen.)

Pin It on Pinterest

Share This