Moeders & menopauze: niet vaak worden deze twee woorden in één zin gebruikt. En toch kwam dit onderwerp de voorbije 48 uur maar liefst drie keer op mijn radar. De eerste keer tijdens de workshop over de (peri)menopauze die ik afgelopen zondag gaf. Daarin vertelde ik dat vrouwen in de (peri)menopauze van nature de neiging krijgen om meer op zichzelf terug te plooien en minder te zorgen en moederen. Je mag dat letterlijk nemen: het is namelijk zo dat ons ‘knuffel- en zorghormoon’ oxytocine afneemt in de (peri)menopauze. Het lichaam bereidt ons dus stilletjes aan voor op een leeg nest en op een tijd waarin we de spotlight weer helemaal op onszelf kunnen zetten. Eindelijk, voor velen, na een periode van jezelf wegcijferen.

Tot zo ver het gemiddelde verhaal van de menopauze, het verhaal van de vrouw die gemiddeld rond haar 51e die menopauze bereikt. In werkelijkheid ontmoet ik steeds meer vrouwen die veel jonger dan gemiddeld in de overgang belanden. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn, waaronder ziekte, een medische behandeling, hormoononderdrukkende medicatie… Wat als je een jonge moeder bent, met jonge kinderen die veel zorg en aandacht verdienen, en je tegelijk worstelt met je eigen (peri)menopauze? Het kan een uitdagende combinatie zijn. Hoe verenig je dat natuurlijke verlangen om meer op jezelf te focussen en de extra rust die je nu nodig hebt met de wens om je kinderen alles te geven waar ze recht op hebben?

De tweede keer dat het woord moeder en menopauze in één zin gebruikt werd, was toen ik deze week een intakegesprek voerde met een vrouw die interesse had in coaching. Wat herkende ik me in het verhaal van deze vrouw: een alleenstaande ouder met twee pubers, die verlangde naar evenwicht tussen tijd voor haar gezin en tijd voor zichzelf, en tegelijk de druk voelde van het maatschappelijke ritme en financiële verantwoordelijkheden. Hoe kon zij haar verlangen naar ademruimte rijmen met moederlijke draagkracht en zorg?

Diezelfde ochtend was ik na het vertrek van mijn pubers naar school in de zetel gaan zitten met een vaag gevoel van druk in de borstkas. Dat stond voor tranen die eruit wilden, wist ik. Er waren wat woorden gevallen, die me brachten bij het besef dat ik naar evenwicht zocht. Dat ik een weg zocht, een weg tussen moederen en loslaten. Tussen zorgen en zelf verantwoordelijkheid laten nemen. Tussen wegbrengen met de auto en steeds verder en later laten fietsen. Tussen de tranen die opwellen als ik hun baby- en kleuterfoto’s terugzie, en het lege nest dat aan de einder opdaagt. Tussen willen platknuffelen, nachtzoenen en koesteren, en mijn eigen verlangen naar rust en tijd om op mezelf te focussen.

Moeder & menopauze: of je nu jong bent en jonge kinderen hebt, dan wel alleenstaande moeder met pubers, dan wel al broedend op dat lege nest zit, de uitdaging is er. En daar voelen we ons vaak alleen in. Daarom heb ik het idee opgevat om hierover een online vrouwencirkel te organiseren.

Zo werkt het:

  • We komen vanaf 26 september 3 x samen met een groep moeders. Eén keer per maand. Op een moment dat er tijd gemaakt kan worden voor jou, als moeder en als vrouw in of voorbij de menopauze.
  • Wat het doel is van deze cirkel? Elkaar zien en horen. Ons verhaal kunnen delen. Onze wijsheden delen. Gezien worden door andere vrouwen. Zodat we daarna onze eigen draagkracht weer voelen.  
  • Of je nu een moeder bent met een leeg nest, een jonge mama in de menopauze of een moeder in de (peri)menopauze met puberende kinderen, of een mama in de menopauze die een kind verloor: iedereen is welkom. Hoe meer variatie, hoe meer we van elkaar te leren hebben.

Praktisch:

  • De cirkels gaan door op donderdagavonden van 20 – 21 uur: op 26 september, 17 oktober en 14 november 2024.
  • Je schrijft in voor de 3 cirkels. Zo creëren we een veilige cocon waarin we onze ervaringen in alle kwetsbaarheid mogen delen. Kan je één van de vooropgestelde data niet, dan nog is het de moeite om deel te nemen aan de andere sessies.
  • We komen samen op Google Meet. Je krijgt de link na je inschrijving. Er is geen replay beschikbaar. Ik nodig je uit om op de 3 data tijd te creëren voor jezelf, zodat je er live kan bij zijn en het effect van de cirkel helemaal kan voelen en ontvangen.
  • Je deelname aan de 3 cirkels kost 30 euro.

Wat denk je, ben je erbij? Ik zou het fantastisch vinden om je hier te ontmoeten.

Inschrijven doe je via deze link.

Liefs, Inge

Pin It on Pinterest

Share This