Deze week was het Wereld Menopauzedag. Toen een lieve collega-yogadocente me een artikel doorstuurde dat naar aanleiding daarvan gepubliceerd werd op hln.be, besloot ik toch even in mijn pen te kruipen. Wat het artikel stelt, is absoluut correct: nog te veel vrouwen weten niet dat ze in de perimenopauze zitten, de fase voorafgaand aan de menopauze. Meer zelfs: dat woord is niet eens bekend, en over de menopauze zelf bestaan niet alleen heel wat misverstanden, het is bovendien nog steeds een negatief beladen thema dat absoluut tot de taboesfeer behoort. Fantastisch dus, dat de auteurs hier verandering in proberen te brengen. Alleen: voor mij mag het wel een tikkeltje positiever.

Eindelijk jezelf terugvinden

De perimenopauze is namelijk – zoals ik ook altijd vertel tijdens mijn Wisdom & Wellness-traject, een reeks van 5 yogaworkshops voor vrouwen van 40+ – OOK een prachtige opportuniteit om als vrouw éindelijk jezelf terug te vinden en je leven opnieuw in handen te nemen. Meer zelfs: daar ondersteunt je lichaam je ook nog eens in. Zoals Christiane Northrup in haar heerlijke boek ‘The wisdom of menopause’ schrijft, neemt vanaf de perimenopauze niet alleen de hoeveelheid oxytocine in een vrouwenlichaam af (dat is het zogenaamde knuffelhormoon dat je zin geeft om voor anderen te zorgen), door de dalende oestrogeenniveau’s in je lijf gebeuren er ook nog eens allerlei zaken in de gebieden in je brein waar herinneringen en emoties opgeslagen worden.

“Though memories are distributed throughout the body and the brain, certain areas of the brain, notably the amygdala and hippocampus, are especially important for the encoding and retrieving of memories. Interestingly, these areas are particulary rich in receptors for estrogen, progesteron and GnRH, the hormones that fluctuate most during the perimenopausal years. It makes sense that memory activation and retrieval would be enhanced during the years immediately surrounding menopause. Hurts and losses we’ve managed to forget or minimize for many years, even decades, may suddenly become overwhelming – even if we think we should be ‘over’ all that pain from the past.” – Christiane Northrup, MD

Het natuurlijke proces dat aanvangt in de perimenopauze brengt er ons daardoor ook toe om oude emoties te verwerken, dingen ‘op te ruimen’ en eindelijk voor onszelf te kiezen. Daarom spreken heel wat specialisten in dit vakgebied echt al lang niet meer van een ‘midlifecrisis’ maar gebruiken we termen als ’the wisdom years’ en verwijst Stephanie Raffelock met het woord ‘creatrix’ zelfs naar het potentieel dat vrouwen in deze levensfase kunnen ontdekken om een nieuw leven voor zichzelf te creëren.

Uitnodiging

Northrup gaat nog een stapje verder en stelt dat we zelfs de maandelijkse PMS-symptomen niet moeten zien als iets negatiefs of als dagen waarop we ‘nu eenmaal niet onszelf zijn’. Integendeel: het is een periode waarin je dat net wél bent. Waarin emoties naar de oppervlakte komen die je anders beter weet te verstoppen, waarin je lichaam naar de rust vraagt waar het al die dagen voordien al zo naar verlangde, waarin je hoofdpijn je verplicht om in je bed te kruipen… Volgens haar is elke keer dat je PMS-symptomen hebt in feite een uitnodiging om eens wat dieper stil te staan bij hoe de dingen lopen in je leven, en van daaruit betere keuzes voor jezelf te maken. Elke maand komt die uitnodiging terug voorbij. Ga je ermee aan de slag? Of zie je de symptomen als iets wat je best zo snel mogelijk kan maskeren door toch maar door te duwen of snel een pilletje te slikken? Een ding staat vast: doe je er niks mee, dan is de perimenopauze een nog nadrukkelijkere en duidelijkere uitnodiging om stil te staan bij hoe je leven loopt.

“At midlife, the hormonal milieu that was present for only a few days during most of our reproductive years, the milieu that was designed to spur you on to reexamine and redirect your life just a little at a time, now gets stuck in the on position for weeks or months at a time. We go from an alternating current of inner wisdom to a direct current that remains on all the time after menopause is complete. During perimenopause, our brains gradually make the change from one way of being to the other.” – Christiane Northrup, MD

Fundament voor hoe je ouder wordt

Ik zie de perimenopauze en de daarop volgende menopauze dan ook als een heel rijke levensfase, waarin je als vrouw een prachtige kans aangeboden krijgt om je levenskeuzes onder de loep te nemen. Dat is op die leeftijd belangrijker dan ooit, het is nu dat je het fundament legt voor hoe gezond, fit en energiek je ouder wordt. De mate waarin je nu voor jezelf kiest, tijd maakt om te bewegen op een manier die goed is voor je lichaam, aandacht besteedt aan je voeding, je slaapkwaliteit én je brein (ja hoor, want in deze levensfase bepaal je ook mee of je later Alzheimer krijgt of niet…) bepaalt hoe jij je binnen 20-30 jaar zal voelen. En nee, natuurlijk hebben we niet álles in de hand. Maar nu doordachte keuzes maken en eindelijk beginnen te zorgen voor jou, is meer dan ooit een must.

En dat is nu exact waarom ik het Wisdom & Wellness-traject gecreëerd heb. Om vrouwen alle tools en kennis in handen te geven om dit voor zichzelf te realiseren. Yoga is daarbij een onmisbaar element. Het brengt je in contact met je lijf en van daaruit met jezelf, het maakt je lichaam sterk en flexibel, brengt je tot rust en helpt je ontspannen, het meditatieve aspect ervan is goed voor je brein en je zal er beter door slapen. Need I say more? 🙂

Pin It on Pinterest

Share This