1 op 10 vrouwen neemt ontslag omwille van de (peri)menopauze. 55% van de vrouwen ondervindt er hinder van op het werk. Slechts 8% vindt dat het onderwerp bespreekbaar is met collega’s en leidinggevenden. De cijfers liegen er niet om: de menopauze heeft impact op de werkvloer. Maar het kan ook anders. Ik geef je 3 concrete tips om je menopauzale collega te ondersteunen, zodat ze het uitdagende veranderingsproces niet lijdzaam en in stilte hoeft te ondergaan. En daar vaart ook je organisatie wel bij.
1 – Informeer en sensibiliseer.
Jezelf informeren over de menopauze is een belangrijke eerste stap. Ja, ook als je een man bent, of nog helemaal niet toe aan de menopauze. Het is zo veel meer dan de bekende opvliegers, waar nog te vaak lacherig over gedaan wordt. Wist je dat er maar liefst 35 symptomen zijn? En dat die zowat het hele fysieke, mentale en emotionele welzijn van een vrouw kunnen beïnvloeden? Helaas zijn nog te veel vrouwen (en hun mannelijke collega’s, leidinggevenden…) te weinig geïnformeerd over de (peri)menopauze. Door zelf een baken van informatie te zijn, maak je het verschil. Je zal het sneller opmerken als een collega er mogelijk last van heeft, en zo ook makkelijker rekening houden met wat je collega nodig heeft. Misschien wil ze wel dichtbij het raam zitten, om te kunnen verkoelen wanneer ze dat nodig heeft. Misschien kiest ze liever voor een wandeloverleg, omdat sporten haar helpt om ’s avonds de slaap te vatten. Misschien wil ze liever een gezonde lunch dan het standaard broodje, omdat haar vertering dit nu beter verdraagt. Het zijn maar enkele voorbeelden.
2 – Maak het bespreekbaar.
Uit stap 1 volgt stap 2. Als je weet wat de menopauze precies inhoudt, zal het ook makkelijker worden om erover te praten. Veel vrouwen hebben het extra moeilijk om met alle veranderingen om te gaan, omdat het onderwerp – laat ons eerlijk zijn – nog steeds taboe is. Ze zijn bovendien bang om gestigmatiseerd te worden, en willen liefst zo ‘normaal mogelijk’ kunnen doen. Alleen: achter de schermen speelt er zich een ingrijpend veranderingsproces af. Dat proberen weg te duwen, maakt het er niet makkelijker op. Dus zie je een collega die het proces lijdzaam en in stilte probeert te ondergaan? Creëer dan wat ruimte voor haar om erover te praten. Kaart misschien zelf voorzichtig het onderwerp aan. Een klankbord of luisterend oor hebben, kan een hemelsbreed verschil maken. En zodra het taboe doorbroken wordt, kunnen er samen oplossingen gezocht worden om de impact op het werk en het welzijn zo goed mogelijk te beperken. Wedden dat het de verbinding in je team ten goede komt?
3 – Benoem de sterktes, ervaring en waarde van je collega.
Je collega in de menopauze is veel meer dan alleen maar een vrouw in de overgang. Wat zijn haar talenten? Welke ervaring heeft ze door de jaren heen opgebouwd? Hoe kan je haar waardevolle competenties ten volle inzetten? Misschien is ze de ideale vertrouwenspersoon voor je organisatie. Of het perfecte klankbord voor starters en nieuwkomers. Misschien kan ze een sterk voorbeeld zijn omdat ze eindelijk durft uit te spreken wat er echt speelt. Kortom: dat idee dat medewerkers per definitie afgeschreven zijn als ze ouder worden, mag echt in de vuilbak. Er zit zo veel waarde in de wijsheid die de menopauze met zich meebrengt. Hoe kan je die ten volle inzetten, zodat je collega zich goed blijft voelen én de organisatie er wel bij vaart?
Voel je je aangesproken als collega om een voorbeeld te zijn op het vlak van het waarderen van de menopauze op het werk? Op 8 maart – niet toevallig Internationale Vrouwendag – organiseer ik samen met Tryangle Happiness & Wellbeing at Work een gratis webinar ‘Maak je organisatie menopauze-inclusief’. Je kan hier inschrijven.
Wil je los van dit webinar graag een klankbord om jouw organisatie menopauze-inclusief te maken? Contacteer me dan gerust. Ik denk graag met je mee!
Liefs
Inge
Artikel zoals geschreven voor de happinessatwork blog van Tryangle Happiness & Well-Being at Work.