Ik heb het al vaker gezegd, er zijn tot wel 35 symptomen die je kan ervaren als je in de (peri)menopauze bent. Maar het fenomeen waar ik zelf het meest last van heb – en met mij ontelbaar veel vrouwen – is neerslachtigheid. Ze is er plots, niet altijd met een verklaarbare reden, en ze kan dagenlang duren. Om dan plots even onverklaarbaar ook weer over te zijn. Ik zal wel niet de enige zijn die al eens de symptomen opgezocht heeft van een burn-out en een depressie: heel vaak worden de klachten hiermee verward. En in het verleden kregen talloze vrouwen antidepressiva voorgeschreven terwijl het in werkelijkheid ging om neerslachtigheid gelinkt aan de overgang. Maar wat kan je er nu aan doen als je hier last van hebt? Ik geef je hieronder mijn 6 tips mee om met neerslachtigheid om te gaan.
Beweeg
Als je veel in je hoofd zit, en dat is per definitie zo als je je neerslachtig voelt, dan is de truc om je aandacht te verplaatsen naar je lichaam. En hoe doe je dat beter dan door je spieren flink aan het werk te zetten, zodat je ze voelt? Mij vind je daarom minstens vier keer per week in de gym of op mijn oefenmatje thuis, en als het even lukt ook twee keer in een yogales. Maar je hoeft daar geen voorbeeld aan te nemen. Een stevige wandeling in de natuur is net zo goed. Of loop een paar keer na elkaar de trappen in je huis op en af. Ga even helemaal los op je favoriete muziek in je woonkamer. Dance like nobody’s watching. Zolang je maar uit je stoel komt.
Slaap
Een goede nachtrust is de basis voor je hele gezondheid. Als je goed slaapt, ben je veerkrachtiger, optimistischer en voel je je gelukkiger, maar ook je inspanningen op het vlak van bijvoorbeeld voeding of beweging zullen meer renderen. Werk maken van een goede slaapkwaliteit is daarom een van de allerbelangrijkste pijlers van zelfzorg in je (peri)menopauze. Ga eens na welke saboteurs je uit je slaap houden. Is het koffie, alcohol, piekeren, een gebrek aan regelmaat of nog iets anders? En wat zou je kunnen veranderen om jezelf die betere nachtrust cadeau te doen? Probeer voor jezelf een goede slaaproutine te creëren, met de nadruk op routine: ons lichaam houdt ervan om elke dag ongeveer op hetzelfde uur op te staan en te gaan slapen. (Wil je hier meer over weten of aan de slag met je slaap, dan is dit misschien een optie.)
Maak tijd voor jou
Sombere gevoelens vragen om gezien te worden. Ze willen niks liever dan dat, en eigenlijk alleen maar dat. Helaas houden we niet zo van ‘negatieve’ gevoelens, we willen er zo snel mogelijk van af. Terwijl net daar de truc zit: in er ruimte voor maken. Dus creëer wat tijd om alleen te zijn. Neem er eventueel een blad papier bij of een notaboekje en schrijf alle sombere gedachten die je hebt van je af. Of ga op wat ik een ‘boze wandeling’ noem: lekker gaan wandelen in je eentje, en praat luidop je (boze of sombere) gedachten van je af. Op die manier geef je een fysieke uitlaatklep aan je neerslachtigheid, via je stem. Wandel op een tempo dat past bij je gemoedstoestand. Wanneer ik boosheid voel, wandel ik bijvoorbeeld graag stevig door, omdat ik zo de felle energie van de boosheid een uitweg geef. Dus zie je me de volgende keer rustig lopen, dan weet je dat de bui over is 😉
Voed je lichaam
Als je je somber voelt, is de verleiding groot om in de junkfood te vliegen. In mijn geval: een grote zak zoute chips van Boni, het huismerk van Colruyt. Kan echt wel smaken toch, zo eens een hele zak in één keer? We hoeven niet perfect te zijn. En tegelijk merk ik de volgende ochtend dan gegarandeerd een lichte hoofdpijn bij het wakker worden. Dat maakt het er natuurlijk niet beter op. Ik doe dan ook mijn best (maar ik slaag er zeker niet altijd in) om in lastige periodes veel aandacht te besteden aan gezonde voeding. Voldoende groenten, fruit en vezels. Tijd maken om te koken. Omdat dat een vorm van zelfliefde is, van zorgen voor jezelf. Maar ook omdat ik echt wel geloof dat als ons lichaam zich voldaan en écht gevoed voelt, dat we ons dan ook geestelijk beter voelen. Dat er een link is tussen mentaal welzijn en onze darmen is overigens nog niet wetenschappelijk aangetoond, maar het ontbreken van wetenschappelijk bewijs betekent ook niet dat er daardoor per definitie géén link is.
Luister naar muziek
Of het nu een uptempo nummer is waarop je onmogelijk kan blijven zitten, dan wel een gevoelig nummer dat je kippenvel geeft: muziek doet iets met ons en heeft een sterk effect op diverse gebieden in ons brein die met stemming te maken hebben. Muziek kan je ontspannen, stress verminderen, herinneringen en emoties losmaken, kortom: raken. Dus waarom geen playlist maken van nummers waar je vrolijk van wordt of die jou een goed gevoel geven? Ook meer droevige muziek kan helpen: misschien komen zo de tranen los die eruit willen, en dat werkt altijd bevrijdend.
Last but not least: gebruik de kracht van moeder natuur
Er gaat wel eens een meewarige wenkbrauw de hoogte in als ik zeg dat ik geloof in de kracht van planten en kruiden op ons als mens. Gek eigenlijk, dat we de helende kracht van de natuur in vraag stellen terwijl dat is waar ook de westerse geneeskunde met haar medicijnen uiteindelijk haar oorsprong vond. Er zijn diverse manieren om de kracht van moeder natuur te gebruiken om je mentale welzijn een boost te geven: zo kan je bijvoorbeeld werken met aromatherapie en essentiële oliën (hallo pepermunt- en bergamotolie!), maar ook met de zogenaamde fytotherapie ofwel kruidengeneeskunde. Daarbij gebruik je kruidensupplementen als aanvulling op je gezonde voeding. Zelf ondersteun ik mijn mentale welzijn sinds een tijdje met Mood Rise, een volledig plantaardig supplement dat saffraan, rhodiola en ashwagandha combineert met een vitamine B complex en magnesium. Meer informatie over de voordelen van deze kruiden vind je in deze blog over antidepressiva en de mogelijke alternatieven.
Zo, dat waren ze, mijn 6 tips to beat the blues. Misschien zijn er nog andere zaken die je kunnen helpen. Verbinden met andere mensen bijvoorbeeld, kan ook helend werken. Dit is dan ook geen compleet lijstje, het zijn gewoon mijn favoriete manieren om ermee te dealen (en ik ben nu eenmaal een introvert).
Voel je dat je wat ondersteuning kan gebruiken?
- Contacteer me dan gerust. Of het nu gaat over beter slapen, meer bewegen, anders eten of je mentale welbevinden: ik wijs je graag de weg in je (peri)menopauze. Je hoeft het niet alleen te doen.
- Ondervind je graag zelf de effecten van fytotherapie, met het supplement Mood Rise? Gebruik code INGE15 en je krijgt 15% korting op je eerste bestelling bij Vitasonar. Tip: ze hebben ook supplementen die je ondersteunen om goed te slapen, meer energie te ervaren en hormonale balans te creëren.
- Maak je je zorgen over je mentale welzijn of blijft je neerslachtigheid maar duren? Erover praten met je huisarts, een therapeut of vertrouwenspersoon is dan altijd een goed idee.