Zou reiki ondersteunend kunnen werken in de (peri)menopauze? En hoe dan? Ik ging erover in gesprek met Sarah Romuald. We kennen elkaar van lang geleden, toen we collega’s waren bij mijn eerste werkgever. Toen allebei ei zo na in het maatpak, vandaag werken we allebei met ons gevoel. En ja hoor, reiki kan je effectief helpen als je in de (peri)menopauze bent. Hoe, wanneer, waarom… je ontdekt het allemaal in dit fijne interview dat ik met Sarah had.

Toen mijn dochter net geboren was, had ze heel veel last van eindeloze huilbuien. En wat doe je dan als kersverse ouders? Je zoekt oplossingen. Een van die oplossingen bracht me naar een man die energetisch werk deed. Hij raakte mijn kleine meisje geen seconde aan, een uur lang zweefden zijn handen boven haar kleine babylijfje. Ik weet niet meer precies wat zijn ‘diagnose’ was, we waren te nuchter en te weinig in contact met ons gevoel om er geloof aan te hechten. Vandaag – 16 jaar verder – kijk ik heel anders naar de dingen. Ik ben veel meer in contact met mijn gevoel en kan haarfijn energieën aanvoelen. Vroeger kon ik dat wellicht ook, maar ik wimpelde het af als niet rationeel te verklaren en wellicht niet serieus te nemen. Gelukkig kwam daar een serieuze ommekeer in. Onlangs nog ging ik langs bij Sarah, een ex-collega van op mijn eerste werk als bediende, voor een reiki-sessie. Keer op keer is het ongelofelijk (maar ik geloof het wel ;-)) hoezeer zij en ik tijdens de sessie, zonder ook maar een woord uit te wisselen, gelijkaardige dingen zien, voelen, merken. Elke keer dat ik langsga bij Sarah, shift er iets in de dingen waar ik tegenaan loop. En dus vroeg ik me af: zou reiki ook ondersteunend kunnen werken in de (peri)menopauze? En zo ja, hoe? Ik besloot het haar zelf te vragen.

Kan je even vertellen wat reiki precies is?

Sarah: “Reiki is een alternatieve geneeswijze die oorspronkelijk uit Japan komt en gericht is op het in balans brengen van lichaam en geest. Het wordt vaak beschouwd als een vorm van energetische genezing, waarbij de beoefenaar energie doorgeeft aan de ontvanger door middel van handoplegging. De term ‘reiki’ bestaat uit twee Japanse karakters: ‘rei’ betekent ‘universeel’ en ‘ki’ betekent ‘levensenergie’. Dus reiki kan worden vertaald als ‘universele levensenergie’. Het idee is dat deze levensenergie door het lichaam stroomt en dat blokkades of verstoringen in deze energiestroom kunnen leiden tot fysieke of emotionele problemen. Een reiki-behandeling begint meestal met de ontvanger die ontspannen op een massagetafel ligt. De beoefenaar plaatst vervolgens zijn of haar handen op verschillende delen van het lichaam van de ontvanger om de energiestroom te bevorderen en emotionele blokkades los te werken. Het doel is om het natuurlijke vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen te activeren en om een gevoel van ontspanning en welzijn te bevorderen.”

Moet je spiritueel zijn om reiki te doen? Moet je erin geloven?

Sarah: “Reiki wordt vaak geassocieerd met spiritualiteit en esoterische praktijken, maar het is niet nodig om enige vorm van religieuze of spirituele overtuiging te hebben om de voordelen ervan te ervaren. Veel mensen voelen een verbetering van hun fysieke en emotionele welzijn na een behandeling, en het wordt vaak gebruikt als aanvullende therapie bij andere vormen van medische behandeling.”

Voor welke zaken komen mensen bij jou aankloppen?

Sarah: “Voor diverse klachten, zowel fysiek als emotioneel. Denk aan stress en angst, pijn en ongemak, vermoeidheid, depressie, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn en migraine.”

Hoe ziet een typische reiki-sessie eruit?

Sarah: “Een typische reiki-sessie duurt 1 uur en komt op €65. Je draagt best gemakkelijke kledij, en je bent sober. Hoe vaak je langskomt, is afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Soms kan een tweewekelijkse sessie in het begin nodig zijn om nadien over te gaan naar maandelijkse sessies. Het kan ook zijn dat mensen enkel langskomen wanneer ze voelen dat het nodig is.”

Vrouwen in de (peri)menopauze ondervinden zowel fysieke als psychologische symptomen. Hoe kan reiki hierin ondersteunend werken?

Sarah: “Reiki vermindert stress en bevordert ontspanning. Dit kan zeer gunstig zijn voor vrouwen in de (peri)menopauze, omdat stress en angst de symptomen van de overgang heftiger maken. Reiki kan ook helpen bij het verminderen van hormonale schommelingen en het bevorderen van een betere slaap, wat op zijn beurt dan weer kan bijdragen aan een beter emotioneel welzijn. Daarnaast kan reiki vrouwen in de (peri)menopauze helpen om oud leed te verwerken. Door het bevorderen van een diepe ontspanning en het openen van de energiekanalen in het lichaam, kan reiki helpen om vastgehouden emoties los te laten en heling te bevorderen. Verder kampen heel wat vrouwen met gevoelens van onzichtbaarheid en een gebrek aan zelfvertrouwen. Reiki kan een gevoel van innerlijke rust en vertrouwen bevorderen, wat daar wat tegengewicht aan geeft.”

Dankjewel Sarah voor dit gesprek!

Ga zeker even een kijkje nemen op de website van Sarah. Je leert er haar beter kennen, en ontdekt haar volledige aanbod. Want naast reiki doet ze ook nog andere zaken, waaronder voetmassages en een helende psoas-massage voor vrouwen.

Pin It on Pinterest

Share This